Home / Blogs / Laadpalen / Alles over de werking van laadpalen: uitleg en kosten

Je ziet hem steeds vaker en vaker: de elektrische auto. Een auto die niet meer op fossiele brandstoffen rijdt maar al zijn energie uit een accu haalt. Een accu die leeg gaat en vervolgens moet worden opgeladen. Dit doe je bij een laadpaal. Maar wat zijn laadpalen nu eigenlijk en hoe werken ze? Wij van Coppens Energie leggen dit graag aan je uit.

Wat is een laadpaal en waar vind je hem?

Je kunt een laadpaal zien als een stopcontact voor je auto. Deze zit of aan een paal vast of hangt aan de muur. Wanneer je jouw elektrische auto aansluit op deze paal, wordt de accu opgeladen. Je kunt laadpalen op verschillende plekken vinden. Er zijn openbare laadpalen. Denk hierbij aan de laadpalen binnen wijken. Er zijn semi publieke laadpalen. Deze bevinden zich op privéterreinen van bijvoorbeeld bedrijven of tankstations. En tot slot heb je privé laadpalen. Deze palen bevinden zich bij mensen thuis en zijn alleen voor persoonlijk gebruik.

Hoe werken de verschillende soorten laadpalen?

De werking van de openbare en de semi publieke laadpalen is hetzelfde. Je hebt hiervoor doorgaans abonnement nodig. Zo’n abonnement kan op een laadpas worden gezet. Deze laadpas met abonnement kan vervolgens worden gebruikt om de laadpaal te activeren. Deze laadpunten hebben vaak geen laadkabel. Deze zal door de gebruiker zelf meegenomen moeten worden.

Met een laadpunt aan huis werkt dit anders. Aan deze laadpalen zit wel een laadkabel bevestigd. Deze laadpalen kunnen volledig worden afgestemd op de eigenaar. Je kunt ervoor kiezen om zonder laadpas te werken. Je komt thuis aan in je auto, sluit de kabel aan en hij gaat laden. Bij het wegrijden hoef je vervolgens alleen de kabel los te maken en je bent klaar om weg te rijden. Je kunt er ook voor kiezen om wel een laadpas te gebruiken. Je hoeft hiervoor geen abonnement te hebben en het opladen werkt eigenlijk hetzelfde als bij een openbare oplaadpaal. Hier komen een paar extra voordelen bij kijken. Zo kun je zelf kiezen wie de laadpaal gebruikt en kun je overzichtelijk zien hoeveel kWh’s je oplaadt.

Je elektrische auto opladen in 3 stappen

Stap 1: Verbind de auto met de laadpaal.

Verbind de elektrische auto met de laadpaal door middel van een laadkabel. Als de laadkabel goed verbonden is verschijnt er een groen licht. Bij een openbare laadpaal is een eigen laadkabel nodig.

Stap 2: De auto laadt op.

Houdt de laadpas, mits je deze hebt, voor de scanner op de laadpaal. Hierna zal de laadsessie starten. Bij de meeste laadpunten zie je nu een blauw lampje.

Stap 3: De auto is weer opgeladen.

Is de auto voldoende opgeladen of vol? Houdt dan de laadpas weer voor de scanner op de laadpaal. Dit zal ervoor zorgen dat de laadsessie beëindigd wordt. Hierna verwijder je de laadkabel uit de auto en je bent klaar om weer te rijden. Vergeet niet om bij een openbare laadplaats de laadkabel ook uit de laadpaal te halen.

Wat kost het laden aan een laadpaal

De kosten van openbare laadpalen kunnen verschillen. Deze kosten hangen af van een aantal factoren. Hierdoor is het vaak onduidelijk hoeveel je precies betaalt voor de stroom. Onderdeel van de kosten zijn:

  • De stroomprijs
  • Abonnement afspraken met het bedrijf van je laadpas
  • Kosten voor het plaatsen en onderhouden van de laadpaal

Hoewel de kosten voor stroom redelijk constant zijn, kunnen de kosten per laadpaal verschillen. Dit komt omdat jouw leverancier andere afspraken heeft met hun leveranciers. Ook kan het zo zijn dat jouw leverancier een toeslag of een starttarief in rekening brengt. Als we kijken naar het gemiddelde wat je per kWh betaalt, dan zie je dat dit meestal rond de €0,50 per kWh is. Maar dit kan ook schommelen tussen de €0,30 en €0,79. Dit zijn de kosten voor alleen de stroom, hier kunnen nog abonnement kosten of tarieven bovenop komen.

Kosten laadpaal thuis

Een laadpaal aan huis is vaak voordeliger dan een openbare laadpaal. Met een eigen laadpaal betaal je het tarief van je eigen energieleverancier. Heb je een goedkoop energiecontract, dan betaal je ook minder om te laden. Gebruik je stroom vanuit je zonnepanelen, dan is een eigen laadpaal aan huis nóg voordeliger.

De aanschafkosten voor een laadpaal aan huis kunnen erg verschillen. Deze prijzen variëren vaak tussen de €600 en €2500. Om de totale kosten te berekenen wordt er rekening gehouden met een aantal verschillende factoren. Voorbeelden hiervan zijn afstand van de laadpaal naar de meterkast, type laadpaal en installatiekosten. Wij hebben een voorbeeldberekening gemaakt om inzichtelijk te maken wat elektrisch rijden en thuis laden jou kan besparen.

Laadpaal laten installeren door Coppens Energie

Rijd je al elektrisch of denk je eraan om elektrisch te gaan rijden? Dan is een laadpaal aan huis een handige en voordelige aanvulling voor jouw huis. Bij Coppens Energie voorzien we je van een persoonlijk en vrijblijvend advies op basis van jouw woonsituatie en wensen. En wie weet kan jij binnenkort makkelijk en voordelig thuis laden.