Home / Blogs / Thuisbatterij / Alles over thuisbatterijen | Uitleg en voordelen

Er gebeurt veel op het gebied van zonnepanelen en de regelgeving hier omheen. De salderingsregeling gaat verdwijnen en steeds meer energieleveranciers kijken naar een regeling waar je extra betaald als je stroom terug levert. Wij van Coppens Energie leggen graag aan je uit wat er daadwerkelijk aan de hand is en wat je hier al aan kan doen.

Haal meer uit je opgewekte stroom

Heb je zonnepanelen, dan wek je een deel van de energie die je gebruikt zelf op. Met zonnepanelen gebruik je gemiddeld tussen de 30% en 50% van de stroom die je opwekt zelf. De rest van de opgewekte stroom wordt terug geleverd aan het energienet. Wil je duurzamer leven en meer van je eigen groene energie gebruiken? Dat kan met een thuisbatterij. Een thuisbatterij (ook wel een thuisaccu genoemd) is eigenlijk een grote oplaadbare batterij voor thuis. Deze batterij verhoogt het gebruik van de eigen opgewekte groene energie naar 60% tot 80%.

Hoe werkt een thuisbatterij

Een thuisbatterij slaat energie op als er meer energie wordt opgewerkt dan verbruikt. Dit kan bijvoorbeeld zijn als er overdag niemand thuis is. De stroom die dan wordt opgewekt kan vervolgens weer verbruikt worden op momenten dat er veel vraag naar is of er niks opgewekt wordt. Zoals bijvoorbeeld s ’avonds of nachts.

Thuisbatterij zonder zonnepanelen

Je kunt ook een thuisbatterij hebben als je (nog) geen zonnepanelen hebt. Je kunt je thuisbatterij namelijk ook opladen als de stroom van het energienet het goedkoopst is. Met een vast of variabel contract kan dat het dal- of nachttarief zijn. Deze verschillen zijn vaak niet zo groot. Bij een dynamisch energiecontract kan dat voordeel een stuk groter zijn. Je stelt namelijk bij een laag tarief de thuisbatterij in om op te laden. En als het tarief hoger is dan verbruik je de energie die je hebt opgeslagen voor het lage tarief.

Voordelen van een thuisbatterij

Het belangrijkste voordeel van de thuisbatterij is dat je een groter deel van je zelf opgewekte energie kan gebruiken. Dit heeft als gevolg dat je minder stroom vanuit het net gebruikt en dus ook minder betaalt aan energiekosten. Maar er zitten nog meer voordelen aan een thuisbatterij. Een thuisbatterij zorgt er namelijk voor dat je minder afhankelijk bent van het energienet. Dus mocht er een keer een energietekort zijn dan ben jij nog steeds voorzien van elektriciteit. En mocht de stroom nu helemaal wegvallen. Dan kan de thuisbatterij in sommige gevallen, afhankelijk van het type en jouw woonsituatie, als een back-up dienen.

Betalen voor het terug leveren van energie

Als er te veel energie wordt terug geleverd aan het energienet dan kan dit kosten mee brengen voor leveranciers. Door het groeiend aantal huishoudens met zonnepanelen kost het steeds meer tijd en geld om het overbelaste stroomnet in balans te houden. Daarnaast kost het ook veel geld om de terug geleverde stroom te verwerken. Deze kosten verrekenen energieleveranciers terug aan hun klanten, ook degene zonder zonnepanelen. Enkele maatschappijen hebben nu een terugbetaalregeling in werking gezet. Je gaat dus betalen voor de stroom die jij terug levert aan het energienet. De regeling, die nu pas door enkele energieleveranciers wordt toegepast, wordt scherp in de gaten gehouden door andere energieleveranciers. Deze geven aan dat de regeling de volgende stap kan zijn in de energietransitie.

Wat kost een thuisbatterij

De kosten voor een thuisbatterij kunnen erg variëren. Deze hangen af van hoe groot en welk type de accu is. Per 1 kilowattuur (kWh) betaal je volgens de vuistregel zo’n €750. Voor een thuisbatterij van 5 kWh betaal je dus rond de €3750. Dit bedrag is wel zonder installatiekosten en verder onderhoud.

Waarom nu investeren in een thuisbatterij

De thuisbatterij is een grote investering, maar deze brengt veel voordelen met zich mee. Hier nogmaals de voordelen van een thuisbatterij en waarom het interessant is om nu te investeren.

  • Verdubbeling verbruik groene energie: Het verbruik van je eigen opgewekte energie zal verdubbelen. Was 30% tot 50% wordt 60% tot 80%
  • Minder energiekosten
  • Minder afhankelijk van het energienet
  • Minder druk op het energienet: Omdat je zelf meer eigen energie verbruikt lever je minder terug aan het energienet. Hiermee voorkom je overbelasting.
  • Minder extra kosten: Je voorkomt dat je extra moet betalen mochten meer energieleveranciers zich aansluiten bij de terug lever regeling.
  • Je bent de drukte voor: Door de afbouw van de salderingsregeling wordt de thuisbatterij steeds interessanter. Wij verwachten hier steeds meer vraag naar. Door op tijd te investeren ben je de drukte voor.
  • Back-up energie mocht de stroom wegvallen (optioneel mits dit mogelijk is)

Thuisbatterij laten installeren door Coppens

Onze verwachting is dat de vraag naar thuisbatterijen de komende jaren steeds meer zal toenemen. Wil jij de drukte voor zijn en nu al profiteren van alle voordelen? Kom met ons in contact en ontdek wat een thuisbatterij jou te bieden heeft.