Home / Blogs / Zonnepanelen / Alle voordelen van zonnepanelen op een rij!

Wel of geen zonnepanelen?

Nu de afbouw van de salderingsregeling is uitgesteld, zijn zonnepanelen nog steeds super interessant. Wel blijkt in de praktijk dat alle voordelen die zonnepanelen hebben, nog onduidelijk zijn. Wij krijgen dan ook veel de vraag: moet je nu wel of geen zonnepanelen laten instaleren bij jou thuis? Vandaag laten we je graag de redenen zien waar zonnepanelen nog steeds duurzame en verstandige investeringen zijn.

Milieuvriendelijk

Het grootste voordeel van zonnepanelen is dat ze erg milieuvriendelijk zijn. Ze wekken namelijk zonnestroom op. Door gebruik te maken van deze groene stroom ben je nauwelijks afhankelijk van fossiele brandstoffen. Zo draag je bij aan verminderen van de CO2-uitstoot en een beter milieu.

Zonnepanelen toch niet milieuvriendelijk?

Wij krijgen regelmatig de vraag of de productie van zonnepanelen veel CO2-uitstoot oplevert. Er gaat namelijk vaak de misvatting rond dat de productie van zonnepanelen meer CO2 kost dan dat de panelen uiteindelijk opleveren. Het blijkt echter dat de tijd die nodig is om deze CO2 uitstoot te compenseren, met de werking van de panelen maar ongeveer 2 jaar is. Zonnepanelen wel 25 tot 40 jaar meegaan. Hierdoor zal het zonnepaneel gedurende zijn totale levensduur minimaal zo’n twaalf tot vijftien keer meer CO2 besparen dan verbruikt is tijdens de productie.

Besparing op energierekening

Het belangrijkste voordeel is voor veel mensen toch wel dat je veel kan besparen op je energierekening. Voor het opwekken van zonnestroom hoef je namelijk niet te betalen. Hoe meer stroom je opwekt en verbruikt van eigen reserve, hoe minder stroom je afneemt van het stroomnet. Dit zorgt aan het einde van de maand natuurlijk voor een lagere energierekening.

Weinig onderhoud

‘Oké dan gaan onze energiekosten omlaag maar dan zullen we er wel weer andere kosten als onderhoudskosten bij krijgen?’ Dit is nog een misvatting die wij krijgen bij vraag naar zonnepanelen. Dit is echter niet iets om je zorgen over te maken want zonnepanelen hebben nauwelijks onderhoud nodig. Het is alleen belangrijk om de panelen schoon te maken als de opbrengsten snel teruglopen.

Investering die zich vrijwel altijd terugverdient

De terugverdientijd van zonnepanelen wordt nu geschat op 5 tot 7 jaar. De levenstijd van onze zonnepanelen kan oplopen tot wel 25 jaar. Hierdoor kun je je investering tot wel 5x terugverdienen. Dit zijn de berekeningen van de afgelopen jaren en door alle veranderingen in de wereld van energietransitie zal dit iets terug gaan lopen.

Terugverdientijd met salderingsregeling

Een veelbesproken onderwerp binnen de energiewereld is de afbouw van de salderingsregeling. Waar het er een lange tijd naar uit zag dat deze afbouw vanaf de start van 2025 in zou gaan, is deze toch van de tafel geschoven. De eerste kamer heeft tegen dit wetsvoorstel ingestemd en daarom kunnen alle zonnepaneelhouders nog van de salderingsregeling genieten.

Onafhankelijk van energieleveranciers

Doordat je beschikking hebt tot je eigen stroom, ben je minder afhankelijk van jouw energieleverancier. Mochten er problemen zijn met het energienet dan heb jij altijd je eigen stroom achter de hand. Daarnaast heb je minder last van prijswijzigingen op de energiemarkt.

Installeren in de winter, extra veel voordeel in de zomer

De lente en zomer komen er weer aan en in deze periode zijn de dagen lang. Dit betekent dat er meer tijd is om zonne-energie op te wekken. In onze ogen is daarom dit de tijd om te investeren in zonnepanelen. Zo behaal je gelijk maximaal rendement als de dagen lager worden. Hier nogmaals de voordelen op een rij:

  • Duurzaam
  • Besparing op jouw energierekening
  • Weinig onderhoud
  • Investering die zich ruim terugverdient
  • Minder afhankelijk van energieleverancier

Ben je benieuwd naar de voordelen die zonnepanelen voor jou hebben? Kom in contact zodat we samen naar de mogelijkheden die zonnepanelen voor jou hebben kunnen kijken.