Home / Blogs / Zonnepanelen / Onderhoud zonnepalen - Haal het maximale uit jouw zonnepanelen!

Moet je zonnepanelen schoonmaken?

Het korte antwoord op deze vraag is ja. Hoewel zonnepanelen over het algemeen weinig onderhoud nodig hebben, wordt wel aangeraden om deze sporadisch te reinigen. Zonnepanelen beschikken over een zelfreinigende laag en doordat zonnepanelen schuin liggen, spoelt een regenbui vaak het meeste vuil wel weg. Maar stel het regent een periode minder, er komt veel poep van vogels op de zonnepanelen of er komt plotseling veel andere viezigheid op de zonnepanelen. Dit is vuil wat de regen niet zomaar wegspoelt. Wij nemen je mee in waarom het slim is om af en toe onderhoud te plegen aan je zonnepanelen.

Nadeel van vieze zonnepanelen

Vieze zonnepanelen kunnen tot wel 10% van hun rendement verliezen ten opzichte van schone zonnepanelen. De viezigheid die hoopt zich op boven de zonnecellen en daarom wordt er minder zonne-energie opgenomen. Hierdoor wordt er dus minder stroom opgewekt en is dit dus zonde voor de portemonnee.

Zelf zonnepanelen schoonmaken

Als jouw zonnepanelen goed bereikbaar zijn is het mogelijk om deze zelf schoon te maken. Hierbij komen echter wel een paar belangrijke zaken kijken. We nemen je graag mee in wat tips en tricks voor het zelf reinigen van jouw zonnepanelen.

  • Gebruik kalkvrij water: Kalkvrij water zorgt ervoor dat er na het schoonmaken geen laagje kalk achterblijft op de zonnepanelen.
  • Geen hogedrukspuit: Waar een hogedrukspuit snel veel vuil kan verwijderen, kan deze door zijn kracht ook schade aanbrengen aan de zonnepanelen.
  • Niet staan op de zonnepanelen: Dit onderdeel spreekt misschien voor zich maar het is belangrijk dat je niet op de zonnepanelen gaat staan. Dit kan er voor zorgen dat er kleine scheurtjes in de panelen gaan ontstaan waardoor deze rendement verliezen.
  • Koop speciaal reinigingsmiddel: Normale reinigingsmiddelen als groene zeep en allesreinigers maken het beschermende laagje van de zonnepanelen kapot. Gebruik hiervoor altijd een speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen.
  • Niet midden op de dag: Maak de zonnepanelen niet schoon als de zon hard aan het schijnen is. Dit kan er namelijk in resulteren dat er vlekken ontstaan door te snel opdrogend water.

Onderhoud omvormer

De omvormer van jouw zonnepanelen heeft nauwelijks onderhoud nodig. Wel is het verstandig om regelmatig de werking van de omvormer te controleren. De omvormers gaan namelijk minder lang mee dan de zonnepanelen zelf. Het controleren van een omvormer doe je door te kijken of de juiste lampjes branden en of de opbrengstverwachting klopt met de daadwerkelijke opbrengst. Daarnaast is het ook belangrijk dat als jij een Solaredge systeem hebt, je hier de nieuwe updates op laat installeren.

Zonnepanelen laten reinigen

Zijn jouw zonnepanelen moeilijk te bereiken of wil je geen risico nemen met het schoonmaken van jouw zonnepanelen dan kan je ervoor kiezen om dit te laten doen. Een professioneel bedrijf heeft altijd de juiste middelen in huis om jouw zonnepanelen schoon te maken, ook als deze op lastig te bereiken plekken liggen. Zo zorgen zij op een veilig en professionele dat jij het maximale uit jouw zonnepanelen kan blijven halen.

Reinigen zonnepanelen prijs

De kosten voor het reinigen van zonnepanelen zullen per schoonmaakbedrijf verschillen. Als je kijkt naar losse schoonmaakbeurten dan zal je tussen de €70,- en €120,- euro kwijt zijn. Hierbij wordt natuurlijk rekening gehouden met het aantal zonnepanelen dat je hebt liggen.

Voor en nadelen naast elkaar

Ben je er nog niet uit of je zelf je zonnepanelen wil schoonmaken of dit laten doen? Wij hebben voor beide de voor- en nadelen naast elkaar gezet zodat je overzichtelijk hebt wat je kunt verwachten.

Zelf reinigen

Laten reinigen

+ Geen kosten voor werknemers

+ altijd goed gereinigde zonnepanelen

– Risico op schade

+ Geen beschadigingen

– Investeren in goed schoonmaakmiddel

+ Zelf geen schoonmaakmiddel te kopen

– Kan gevaarlijk zijn als de panelen moeilijk te bereiken zijn

+ Geen valrisico

 

– Kosten voor het schoonmaken

 

Overig onderhoud zonnepanelen

Verder is er eigenlijk geen onderhoud nodig aan jouw zonnepanelen. Wel kan je voorkomen dat er dingen stuk gaan. Zo is de levensverwachting van jouw omvormer korter dan die van jouw zonnepanelen zelf. Deze zal dus voortijding vervangen moeten worden. Het is belangrijk dat je bij het aanschaffen van zonnepanelen ook een onderhoudscontract afsluit. Deze verzekert je ervan dat je nooit voor onverwachte schadekosten zal staan.

Coppens reinigingscontacten

Coppens biedt reinigingscontracten aan die jouw garantie geven op schone zonnepanelen. Met deze contracten worden jouw zonnepanelen 1x per jaar uitgebreid gereinigd. Wij gebruiken gedemineraliseerd water zodat er geen kalkaanslag op je panelen ontstaat. Daarnaast hebben wij een telescoopsteel van 16 meter met daarop een zachte borstel zodat wij de panelen niet beschadigen. Ook hoeven wij daarom het dak niet op en kunnen wij jouw zonnepanelen makkelijk reinigen, waar ze ook liggen. Kijk hier onze reinigingscontracten.

Coppens onderhoud contracten

Coppens biedt onderhoudscontracten aan die jouw de garantie geven op maximaal werkende zonnepanelen. Met deze contracten wordt er 1x per jaar uitgebreid onderhoud uitgevoerd aan jouw zonnepanelen en omvormer. Gaat jouw omvormer plotseling kapot? Dan zorgen wij dat er binnen 3 werkdagen een nieuwe geïnstalleerd is. Heb je een storing? Ook dan zorgen wij dat er binnen 3 dagen een monteur over de vloer komt. Lees hier meer over onze onderhoudscontracten.

Contact

Heb je nog vragen over het onderhoud van jouw zonnepanelen? Kom in contact zodat onze deskundige monteur advies kunnen geven. Zo houd je jouw zonnepanelen altijd veilig en schoon. 

Veel gestelde vragen over onderhoud zonnepanelen 

Ja dit is mogelijk als je bijvoorbeeld gebruikt maakt van hogedrukspuiten, verkeerde schoonmaakmiddelen of schurende sponzen. Ze kunnen ook kapot gaan als je op de zonnepanelen gaat staan.

Zo zorg je ervoor dat er niks kapot gaat en de zonnepanelen goed gereinigd worden.

Je kan zonnepanelen schoonmaken met kalkvrij water. Daarnaast heb je speciale zonnepaneelreiniger nodig.

Ja, het is uiterst zinvol om je zonnepanelen schoon te maken. Hierdoor haal jij altijd maximaal rendement uit jouw zonnepanelen.