Home / Blogs / Zonnepanelen / Salderingsregeling 2024 – Hoe kun je maximaal profiteren?

Iedereen die zonnepanelen heeft kan gebruik maken van de salderingsregeling. Waar het er een lange tijd naar uit zag dat deze regeling zou verdwijnen, gaat dit (voorlopig) toch niet gebeuren. De tweede kamer heeft dit wetsvoorstel namelijk verworpen. Wij nemen je in dit blog mee in hoe de salderingsregeling precies werkt en hoe je hier zelf maximaal van kan profiteren.

Wat is de salderingsregeling en hoe werkt het?

Als je zonnepanelen hebt dan wek je zelf stroom op. Deze stroom gebruikt je echter niet allemaal zelf. Het deel wat jij niet zelf verbruikt wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De stroom die jij hebt teruggeleverd wordt door jouw energieleverancier afgetrokken van de stroom die je hebt afgenomen. Zo levert de energie die je teruglevert dezelfde prijs op als wat je kwijt zou zijn voor het afnemen van de energie. Dit salderen gebeurt altijd op jaarbasis. 

Hoe werkt het precies:

Als jouw zonnepanelen goed bereikbaar zijn is het mogelijk om deze zelf schoon te maken. Hierbij komen echter wel een paar belangrijke zaken kijken. We nemen je graag mee in wat tips en tricks voor het zelf reinigen van jouw zonnepanelen.

 1. Familie de vries heeft 10 zonnepanelen die elk 450 kilowattuur (kWh) opleveren.
 2. Deze panelen wekken samen 4500 kWh aan stroom op.
 3. Familie de Vries verbruikt ongeveer 1500 kWh zelf.
 4. De rest van de opgewerkte stroom leveren zij dus terug: 4500 – 1500 = 3000 kWh.
 5. Familie de Vries moet naast de opgewekte stroom ook nog zelf een deel stroom af van het energienetwerk. Per jaar 3200 kWh.
 6. In dat jaar betaald familie de Vries dus 3200 – 3000 = 200 KWh.

Blijft de salderingsregeling bestaan?

Het zag er een lange tijd naar uit dat de salderingsregeling langzaam afgebouwd zou gaan worden. Het wetsvoorstel was namelijk al door de tweede kamer gekomen. De eerste kamer heeft dit wetsvoorstel echter verworpen en de salderingsregeling zal (voorlopig) blijven bestaan. De verwachting is echter wel dat er gaat worden gekeken naar een nieuwe manier om de salderingsregeling af te bouwen. Wanneer dit gaat gebeuren is nog niet bekend dus de aanschaf van zonnepanelen blijft iets heel interessants.

Hoe kan je zelf ook salderen?

Heb je zelf al zonnepanelen maar weet je niet hoe je ook kan gaan salderen? Om te salderen moet je je aanmelden bij je netbeheerder, dit kan je doen via www.energieleveren.nl, of je kan vragen of jouw installateur dit kan regelen. Voor het terugleveren van stroom is het aanmelden verplicht. Ook moet je er rekening mee houden dat je netbeheerder jouw elektriciteitsmeter moet controleren of deze geschikt is om te salderen. Dit is in meeste gevallen wel kosteloos. De netbeheerder regelt ook de verwerking van het salderen in de afrekening met jouw energieleverancier.

Ik lever meer stroom op aan het net dan wat ik afneem wat nu?

Het kan voorkomen dat je gedurende het jaar meer stroom teruglevert dan wat je afneemt. In dit geval ontvang je een terugleververgoeding voor de hoeveelheid stroom die overblijft na het salderen. Deze vergoeding is in de meeste gevallen veel lager dan het tarief wat je krijgt op basis van de salderingsregeling. Er is in de wet op dit moment niks opgenomen wat een minimale terugleververgoeding bepaald.

Salderingsregeling en een variabel energiecontract

Energieleveranciers hebben op het gebied van variabele energiecontracten de ruimte om de salderingsregeling op verschillende manieren aan te pakken. Bij veel energieleveranciers betaal je voor de stroom die je afneemt, de prijs van de energie van dat moment. Voor de stroom die je teruglevert krijg je vervolgens ook de prijs van de stroom op dat moment. Andere leveranciers gebruiken een andere berekening. Zij trekken namelijk de geleverde stroom op jaarbasis af van de hoeveelheid afgenomen stroom. Over dit saldo betaald de consument vervolgens een gemiddeld tarief.

Salderingsregeling en een dynamisch energiecontract

Stel je hebt een dynamisch energiecontract en je hebt zonnepalen of je bent van plan deze te nemen. Hoe werkt de salderingsregeling dan precies? Bij een dynamisch energiecontract verschillende de energieprijzen die je als klant betaalt per uur. Dit komt omdat deze prijzen direct staan gekoppeld aan de Europese groothandsbeurs voor energie. Voor dynamische energiecontracten werkt de salderingsregeling dus ook anders. Je betaalt namelijk de actuele prijs voor de stroom die je afneemt en je zal ook de actuele prijs ontvangen voor de stroom die je teruglevert. In dit geval betaal je alleen de energiebelasting over het saldo van de afgenomen stroom – de terug geleverde stroom. Het kan hier ook voorkomen dat je moet betalen voor de stroom die je aan het net levert omdat de stroomprijs negatief kan zijn.

Betalen om terug te leveren

Het terugleveren van veel energie kan energiemaatschappijen met veel kosten opzadelen. Deze kosten rekenen steeds meer energiemaatschappijen nu door op hun klanten. Dit kan onopgemerkt gebeuren door vaste kosten te verhogen of door geen lange contracten meer aan te bieden aan zonnepaneelhouders.

Terugleverheffing

Steeds meer energiemaatschappijen doen dit tegenwoordig openlijk met een terugleverheffing. Waar eerst alleen kleine maatschappijen als Vandebron en Budget Energie deze stap al hadden gezet heeft ook Eneco laten weten dat zij kosten gaan bereken voor het terugleveren van energie meldt NOS. Eneco geeft ook aan dat de terugleverheffing zal blijven bestaan zolang de salderingsregeling ook bestaat. Nieuwe klanten met zonnepanelen zullen vanaf nu 6 euro meer per maand gaan betalen.

Zitten er eisen aan mijn meter?

Het is in Nederland niet verplicht om een slimme meter te hebben. Dit is wel handig omdat een slimme meter jouw verbruik meet en de teruggeleverde stroom ook. Zo weet je precies hoeveel je teruglevert en ook of dat meer of minder is dan je verbruikt. Als je nog een analoge meter hebt dan controleert de netbeheerder of deze automatisch terugdraait wanneer je elektriciteit terug levert. Wat je teruglevert wordt in de meter afgetrokken van wat je verbruikt. Hierdoor is jouw meterstand lager.

Hoe profiteer je optimaal van de salderingsregeling

Wij krijgen vaak de vraag hoe mensen optimaal van de salderingsregeling kunnen profiteren. Wij zeggen dan altijd zorg dat je veel van je eigen opgewekte energie verbruikt. Draai bijvoorbeeld overdag een wasje, laad je apparaten en auto overdag op of investeer in een thuisbatterij waarmee je jouw opgewekte stroom kan opslaan.

Wil je meer weten over salderen of wil je zelf zonnepanelen aanschaffen, neem dan contact met ons op!

Veel gestelde vragen over de salderingsregeling

Ja, zonnepanelen zijn en blijven heel interessant. De terugverdientijd van zonnepanelen is namelijk zelfs met de terugleverheffing relatief kort in vergelijking met de levensduur van de panelen. Daarnaast kan je de terugleverheffing beperken door zoveel mogelijk van je eigen stroom te verbruiken.

Er zijn twee voorwaarden waar je aan moet voldoen om te mogen salderen:

 1. De teruglevering en de afname van stroom moeten via dezelfde kleinverbruikersaansluiting lopen. Je kan dit controleren bij jouw energieleverancier
 2. Je omvormer moet zijn gecertificeerd.

De omvormers van Coppens zijn altijd gecertificeerd.

En zijn een aantal regels die gelden rondom het salderen, hieronder de belangrijkste.

 1. Energieleveranciers werken met een salderingsgrens, hierdoor telt niet alle stroom die je levert mee voor het salderen.
 2. Lever je meer terug dan je afneemt? Dan krijg je een terugleververgoeding.
 3. Je moet jouw zonnepanelen aanmelden via www.energieleveren.nl. Dit kan jouw installateur ook voor je doen.

Netcongestie komt voor als er plotseling heel veel stroom op het net komt te staan. Dit kan gebeuren op zonnige dagen of op dagen dat er weinig energie wordt verbruikt. Tijdens netcongestie schakelen omvormers en zonnepanelen voor een korte tijd uit. Op dat moment lever je dus geen stroom terug aan het energienet. Dit is natuurlijk iets wat niet gewenst is en energieleveranciers doen er alles aan dit zo veel mogelijk te voorkomen.

Als je extra zonnepanelen hebt aangeschaft dan zal je deze ook moeten aanmelden via www.energieleveren.nl. Als je dit niet doet kan de opgewekte energie van deze panelen net gesaldeerd worden.

Als je gedurende het jaar overstapt naar een andere energieleverancier dan zal je een eindafrekening krijgen met de saldering daarop verwerkt. Je neemt je teruggeleverde stroom dus niet mee naar je nieuwe leverancier.