Home / Blogs / Zonnepanelen / Alles over terugleverkosten en hoe je deze zo laag mogelijk houdt

AD, 1 mei 2024 – ‘’Net als Eneco komen ook Vattenval en Essent met terugleverkosten zonnestroom’’

Een aantal dagen geleden heeft Eneco bekend gemaakt dat zij voor elke teruggeleverde kilowattuur (kWh), 11,5 cent gaan rekenen. Nu hebben ook Vattenval en Essent bekend gemaakt dat zij klanten met zonnepanelen gaan laten betalen voor het terugleveren van stroom. Maar waarom doen zij dit precies? Wat zijn terugleverkosten? Zijn zonnepanelen nu nog wel interessant? En hoe profiteer je nu nog maximaal van jouw zonnepanelen? In deze blog geven wij antwoord op deze zaken.

Wat zijn terugleverkosten?

Terugleverkosten zijn kosten die energieleveranciers rekenen voor de stroom die wordt teruggeleverd aan het net. Dit gebeurt op het moment dat er meer stroom wordt opgewekt dan er op dat moment gebruikt wordt. Voor elke kWh stroom die er wordt teruggeleverd wordt er een vergoeding gevraagd. Deze terugleververgoeding verschilt per energieleverancier.

Waarom vragen energieleveranciers terugleverkosten?

Energieleveranciers gaan terugleverkosten vragen door de kosten die het salderen met zich meebrengt. Dit komt doordat steeds meer mensen zonnepanelen hebben en er dus steeds meer stroom wordt opgewekt. Deze opgewekte stroom komt vervolgens op het energienet en hierdoor raakt het energienet steeds vaker overbelast. Deze overbelasting van het energienet brengt voor de energieleveranciers veel hoge kosten mee. Deze kosten werden voorheen verdeeld over alle klanten van de energieleveranciers. Door de terugleverkosten zullen deze kosten nu alleen verdeeld worden over de zonnepaneelhouders.

Hoe werkt dat nu met het salderen en de terugleververgoeding?

De salderingsregeling zal voorlopig nog van kracht blijven. Daardoor mag je nog steeds eens paar jaar de energie die je teruglevert, wegstrepen tegen de stroom die je verbruikt. Hier een rekenvoorbeeld om alle zaken duidelijker te maken:

Een gezin wekt jaarlijks 4500 kWh energie op uit zonnestroom. Gemiddeld verbruik je 30% van je energie zelf en de rest lever je terug aan het energienet. 4500×0,30= 1350 kWh. Op jaarbasis verbruikt het gezin 4000 kWh. Hiervan verbruiken ze dus 1350 kWh zelf en nemen ze 2650 kWh af van het energienet. Jaarlijks levert het gezin 4500-1350=3150 kWh terug aan het energienet. Het gezin heeft dus minder verbruikt, dan teruggeleverd aan het energienet. 

Het gezin mag gaan salderen en ze mogen de teruggeleverde energie wegstrepen tegen de afgenomen energie 3150 kWh – 2650 kWh = 500 kWh.Over deze 500 kWh krijgt het gezin een terugleververgoeding van 14,5 cent.
500x 14,5 cent= €72.50

Over de teruggeleverde energie betaalt het gezin terugleverkosten van 11 cent.
3150 x 11 cent= €346.50

€346.50 – €72.50 = €270,-

De vergoeding wordt van de kosten afgehaald en het gezin zal dit jaar €270 euro aan energiekosten betalen.

Is het nu nog steeds slim om zonnepanelen te kopen?

Ja, zonnepanelen zijn ondanks de terugleverkosten nog steeds een hele slimme aankoop voor de natuur en je portemonnee. Je gaat namelijk alleen maar betalen over de stroom die je teruglevert. Het zelf consumeren van stroom gaat met deze regeling steeds belangrijker worden. Op deze manier wordt het energienet minder belast en ga je minder betalen aan terugleverkosten. Maar hoe kun je jouw zelfconsumptie verhogen?

4 handige manieren om jouw zelfconsumptie te verhogen!

Energie wek je vaak op overdag. Dit is een moment waarop de meeste huishoudens minder energie verbruiken doordat ze niet thuis zijn. Hier zijn 4 manieren waardoor jij overdag meer van je eigen opgewekte energie kunt gebruiken.

Huishoudelijke taken

Een was draaien of drogen, de vaatwasser laten draaien en apparaten opladen. Dit zijn allemaal huishoudelijke activiteiten die stroom gebruiken. Waar wij zien dat dit vaak ‘s avonds en ‘s nachts gebeurt, kan dit veel beter overdag! Zo gebruik je eigen opgewekte energie voor deze taken en hoef je deze energie niet terug te leveren.

Thuisbatterijen

De thuisbatterij is steeds meer in opkomst en met de komst van terugleverkosten is de thuisbatterij nog interessanter. Deze zorgt er namelijk voor dat jij jouw opgewekte energie kunt opslaan, zodat je deze op een later moment kunt gebruiken. Met een thuisbatterij verhoog je het verbruik van je eigen zonne-energie van ongeveer 30% naar ongeveer 60%. Je gaat hierdoor dus ook veel minder stroom terugleveren waarover je kosten hoeft te betalen. 

Laadpalen

Met een laadpaal aan huis kun je jouw auto opladen met zonne-energie. Laat je auto vaker overdag op, als de zon schijnt en probeer deze voordat de zon ondergaat opgeladen te hebben. Op deze manier ga je nog meer van je eigen zonne-energie gebruiken en lever je weer minder stroom af naar het energienet.

Airco

De hedendaagse airco’s kunnen zowel koelen als verwarmen. Wekken jouw zonnepanelen energie op als jullie niet thuis zijn, dan kan deze energie gebruikt worden voor de verwarming en verkoeling van jullie woning. Zo zorg je dat de temperatuur in jouw woning altijd goed geregeld is zonder dat dit je extra gas of energie kost. Daarnaast lever je ook weer minder energie af op het energienet.

Verhoog jouw zelfconsumptie en bespaar op jouw energierekening!

Hoe meer zonnepanelen er komen, hoe meer er ook opgewekt gaat worden. Het energienet heeft het hier zwaar mee en daardoor worden er nu kosten gerekend voor het terugleveren van energie. Het verbruiken van eigen opgewekte energie wordt dus steeds belangrijker. Ga zelf in jouw woning eens kijken hoe je meer energie kunt gebruiken om momenten dat er veel energie wordt opgewekt. Benieuwd of wij jou daarbij kunnen helpen? Neem dan contact op!

 

Veelgestelde vragen over de terugleverkosten.

Ja, zonnepanelen zijn en blijven heel interessant. De terugverdientijd van zonnepanelen is namelijk zelfs met de terugleverheffing relatief kort in vergelijking met de levensduur van de panelen. Daarnaast kan je de terugleverheffing beperken door zoveel mogelijk van je eigen stroom te verbruiken.

Terugleverkosten zijn kosten die je maakt voor het terugleveren van energie aan het energienet. Dit is energie die je hebt opgewekt uit jouw zonnepanelen en die je niet zelf hebt verbruikt. 

Je terugleverkosten worden bepaalt door jouw energieleverancier. Kijk op de website van je energieleverancier om te kijken wat jouw kosten precies zijn.