Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Ligt uw dak op het zuidwesten of zuidoosten gelden er andere percentages. Zonnepanelen krijgen niet alleen energie van het felle zonlicht op bijvoorbeeld een mooie zomerdag, maar ook van daglicht. De zon geeft in het zuiden van Europa maar 1,5 keer meer energie dan diezelfde zon in het meer bewolkte Nederland.

De hoeveelheid panelen die je moet plaatsen is afhankelijk van je energieverbruik. Wil je weten wat je energieverbruik is? Dit kun je terugvinden op de eindafrekening van je energiebedrijf. Wanneer je bijvoorbeeld 3400 kWh per jaar verbruikt moet je rekening houden met 12 panelen. Dit kunnen monokristalijn (zwart) of polykristalijn (blauw) zijn.

EEN REKENSOM ALS VOORBEELD:

12 x 405 Wp = 4860 Wp in Nederland houden we er rekening mee dat 90% van het aantal Wp wat op uw dak ligt, omgezet wordt in kiloWatt uren.
4860 Wp x 90% = 4374 kWh per jaar!

In eerste instantie lijken zonnepanelen allemaal op elkaar. Een belangrijk verschil tussen de soorten zonnepanelen is de keuze of je gaat voor monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen. Nu vraag je jezelf misschien af wat hiermee wordt bedoeld vandaar dat er onderstaand een korte uitleg word gegeven over de verschillen.

Monokristallijne zonnepanelen zijn zwarte zonnepanelen. Coppens zonne-energie past monokristallijne zonnepanelen toe met een zwarte omlijsting en totaal zwarte glasplaat. De zonnepanelen zijn dus volledig zwart. Een voordeel van deze zonnepanelen is dat rendement hoger is in vergelijking met polykristallijne zonnepanelen. Daardoor zijn deze zonnepanelen ook duurder. Bij deze panelen is het vermogensbehoud t.o.v. polykristallijne zonnepanelen hoger. Het vermogensbehoud bij monokristallijne zonnepanelen is 92% na 12 jaar en na 25 jaar is dit nog 82%. Polykristallijne zonnepanelen zijn de blauwe zonnepanelen. Het rendement van deze zonnepanelen is lager ten opzichte van de monokristallijne zonnepanelen. Daarentegen zijn ze wel goedkoper. Omdat het productieproces goedkoper is. De afname van het vermogensbehoud is hoger dan bij de monokristallijne zonnepanelen. Zo is het vermogensbehoud hier na 10 jaar nog 90% en na 25 jaar nog 80%.

Welke te kiezen? De keuze van het soort zonnepaneel verschilt per situatie. Hoeveel panelen kun je kwijt? Hoe belangrijk vind je het aanzicht van de panelen? Welk vermogen past het beste bij je situatie? Hoeveel wil je besparen op je energie-rekening? Coppens zonne-energie kan je uitstekend adviseren bij het maken van een keuze.

Ligt je dak op het zuidwesten of zuidoosten gelden er andere percentages. Zonnepanelen krijgen niet alleen energie van het felle zonlicht op bijvoorbeeld een mooie zomerdag, maar ook van daglicht. De zon geeft in het zuiden van Europa maar 1,5 keer meer energie dan diezelfde zon in het meer bewolkte Nederland.