Home / Blogs / Zonnepanelen / Duurzame energie: de werking van zonnepanelen ontcijferd

In een wereld die steeds meer gericht is op duurzaamheid en milieubewustzijn, zijn zonnepanelen een slimme investering voor particulieren en bedrijven. Als ervaren zonnepanelen installateur in Roosendaal begrijpen wij de waarde van deze duurzame energiebron en willen we jou informeren over de voordelen ervan. Lees verder welke soorten zonnepanelen er zijn en hoe ze werken.

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen, ook wel zonnecellen genoemd, zijn slimme apparaten die zonlicht veranderen in elektriciteit. Ze zijn gemaakt van speciale cellen, meestal van silicium, die licht omzetten in gelijkstroom. Die gelijkstroom wordt dan via een omvormer veranderd in wisselstroom, de stroom die we in huis gebruiken.

De zonnecellen doen hun werk als ze zonlicht opvangen. Zodra dat gebeurt, worden de lichtdeeltjes, fotonen genoemd, gevangen door de cellen. Dit zorgt ervoor dat elektronen in beweging komen. En zo begint de productie van elektriciteit in de vorm van gelijkstroom. Gelijkstroom is krachtig, maar niet direct handig voor onze apparaten thuis. Daarom verandert de omvormer het in bruikbare wisselstroom. Deze wisselstroom wordt vervolgens naar het elektriciteitsnet van een huis of bedrijf gestuurd, waar het kan worden gebruikt om elektrische apparaten van stroom te voorzien.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

De meest gangbare soorten zonnepanelen zijn monokristallijn, polykristallijn en dunne film. Monokristallijne panelen bestaan uit één kristalstructuur, wat zorgt voor een hogere efficiëntie maar ook een hogere kostprijs. Polykristallijne panelen hebben een samengestelde kristalstructuur en zijn iets minder efficiënt, maar ook betaalbaarder. Dunne film panelen, gemaakt van lichtgewicht materialen, zijn flexibeler in installatie, maar hebben over het algemeen een lagere efficiëntie.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen werken op basis van het fotovoltaïsche principe, waarbij ze zonlicht omzetten in elektriciteit. De werking van zonnepanelen leggen we je in enkele stappen uit:

  • Opvangen van zonlicht: zonnepanelen bestaan uit fotovoltaïsche cellen, meestal gemaakt van silicium. Deze cellen zijn zo ontworpen dat ze zonlicht kunnen absorberen.
  • Genereren van elektronen: zodra het zonlicht op de fotovoltaïsche cellen valt, worden de fotonen (lichtdeeltjes) geabsorbeerd door de cellen. Deze energie zorgt ervoor dat elektronen in de cellen worden losgemaakt.
  • Opwekken van gelijkstroom: de bewegende elektronen creëren gelijkstroom (dc) in de fotovoltaïsche cellen. Deze gelijkstroom is echter niet direct bruikbaar voor de meeste huishoudelijke toepassingen.
  • Omvormen naar wisselstroom: om de opgewekte elektriciteit bruikbaar te maken voor huishoudelijke apparaten, wordt de gelijkstroom omgezet in wisselstroom (ac) door middel van een omvormer. Wisselstroom is het type elektriciteit dat in huizen wordt gebruikt.
  • Gebruik in huishouden: de omgezette wisselstroom wordt vervolgens naar het elektriciteitsnet van je huis gestuurd, waar het kan worden gebruikt om apparaten van stroom te voorzien. Als je meer elektriciteit opwekt dan je op dat moment verbruikt, kan het overschot teruggevoerd worden naar het elektriciteitsnet.

Het is dit proces van het omzetten van zonlicht in elektriciteit dat zonnepanelen een duurzame en milieuvriendelijke energiebron maakt. Door zonne-energie te benutten, verminderen we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en verminderen we de uitstoot van schadelijke gassen, wat bijdraagt aan een schonere en duurzamere energievoorziening.

Ik wil ook zonnepanelen!

Wil jij ook profiteren van duurzame energie en besparen op je energierekening? Neem vandaag nog de beslissende stap naar een groenere toekomst! Een investering die niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Maak de keuze voor een duurzame energiebron en geniet van de voordelen die zonnepanelen te bieden hebben.

Ontvang een gratis offerte en persoonlijk advies door contact met ons op te nemen. Onze experts staan klaar om je te adviseren.